Kevään aikana syntyi ajatus kuvauslennokista tai helikopterista.  Aiemmat kokemukset helikoptereista eivät olleet kovin rohkaisevia, mutta Pienoismallilehden juttusarja edullisesta HobbyKingin Quadkopterista sai innostumaan tuollaisesta lentävästä "StarWars"-laitteesta. Tilauksen vielä ollessa matkalla kohti Suomea löytyi Helsingin suunnalta pari runkoa ja ohjainkortti. Moottorit, nopeudensäätimet ja potkurit olin tilannut jo edellisessä kuormassa, joten tarvittavat osat alkoi olla kasassa:

Runko: HobbyKing QuadCopter Frame V1
Ohjainkortti: HobbyKing Multi-Rotor Control Board V2.1 (Atmega168PA)
Nopeudensäätimet: Turnigy Plush 12A BESC
Moottorit: KD A22-10S Brushless Outrunner Motor
Potkurit: Slow Fly Electric Prop 8045 SF / 8045R SF
Akku: Rhino 1750mAh 3s 25C Lipoly

 

Ohjeiden löydyttyä netistä kokoaminen oli suhteellisen helppoa. Vaneriset osat kiinni niille sopiviin koloihin, heikkolaatuiset kiinalaiset nylon-ruuvit paikalleen ja pikaliimaan kiihdyttimen kanssa perään. Ohjainkortin asensin sille varattuun paikkaan ja nopeudensäätimet varsien sisäosiin jääviin rakenteisiin. Virransyöttöä varten suunnittelin Eaglella piirilevyn, johon kaikki erilliset virtajohdot juotettiin kiinni ja itse levyn liimasin akun alle kopterin pohjalevyyn. Moottorit kiinnitin kuusioruuveilla varsien päihin.

Nopeudensäätimet piti kalibroida pariin kertaan kaasun toiminta-alueen määrittämiseksi. Tämän jälkeen kytkin  nopeudensäätimet ohjainkorttiin ja toin vastaanottimelta servojohtimet ohjainkortin vastaaviin liittimiin.

Lähettimeen ohjelmoin kopterin lennokkitilaan ja jokaiselle liikeradalle laitoin expoa sekä rajoitin liikealuetta noin 40...60% maksimista.

Akun kytkennän jälkeen nopeudensäätimet piippasivat, mutta moottorit eivät reagoineet millään tavalla. Hetken ihmettelyn jälkeen selvisi, että ohjainkortti on aktivoitava. Kaasun ollessa minimissä käytetään sivuperäsin vasemmassa äärilaidassa, jolloin aktivoinnin osoittava LED syttyy ja moottorit alkavat reagoida. Kortin passivoinnin voi tehdä vastaavasti käyttämällä sivuperäsimen oikeassa laidassa.

Kopterin ohjaintoiminnot kokeilin pienellä kaasulla. Sivuperäsin muuttaa kahden erisuuntiin pyörivän moottoriparin keskinäistä nopeutta, siivekkeet vaikuttavat vasen-oikea-haaroissa oleviin moottoreihin ja korkeusperäsin etu-taka-haaroissa oleviin moottoreihin.

Tyynenä iltana vein kopterin pihamaalle. Nostin kierroksia ja kopteri nousi ilmaan - lähteäkseen johonkin satunnaiseen suuntaan. Korjailin trimmejä ja säätelin gyrojen vahvistuksia. Pikkuhiljaa kopterin sai puolen metrin korkeudelle kohtuullisen rauhallisesti leijumaan paikallaan. Laskuissa oli vielä toivomisen varaa ja välillä kopteri tuli vauhdikkaassa liu'ussa nurmelle, jolloin laskutelineet olivat palasina.

Asensin laskutelineisiin pehmusteet hieman joustamaan laskuja ja aloitin määrätietoiset trimmaus- ja harjoituslennot. Kopteri muistuttaa aika tavalla Nine Eaglesin pikkukopteria ohjattavuudeltaan ja vakaudeltaan. Tästä alkaa pitkä tie siihen vaiheeseen, että kopterin alla roikkuu kamera.

Ruokahalun kasvaessa pistin HobbyKingiin tilaukseen komposiittirungon ja ohjainkortin uusimman version.

 

 

26.6.2012 Lennättelin Quadia hieman vauhdikkaammin pihalla. Ensimmäisellä kerralla se karkasi pahasti pään päälle, suunnat meni sekaisin ja kopteri kolmesta metristä alas. Kaksi vartta murtui, mutta pikainen pikaliimaus auttoi. Toisella kertaa kopteri "karkasi" kohti terassia ja hätäpäissäni vedin kaasun kiinni, jolloin kopteri tuli melko vauhdilla 5-6m korkeudelta nurmelle. Kaksi vartta meni tuhannen päreiksi. Siirsin tekniikan uuteen runkoon ja vanhalla sytytin saunan. Tähän runkoon voisi kokeilla kameraakin paikalleen.