Lennokkiharrastuksen aikana on kertynyt kokemusta lähes kymmenestä GWS Beaverista ja jotain juttuja olen yrittänyt koota tälle sivulle. Beaver on semi-scale-lennokki (mm. siipi on lainattu Piper Cubista) ja sellaisena se pysyykin. Pienillä muutoksilla Beaverista saa iloa senkin jälkeen, kun perustekniikalla on opeteltu lennättäminen. Harjattomalla moottorilla ja siivekkeillä saa uutta haastetta Beaveriin. Omalla keltaisella Navy-Beaverilla on lennetty yli 300 akullista, mikä vastaa 75 tuntia ilmassa oloa ja yli 1500 nousua ja laskua.

 

 
  BEAVER PERUSPAKETTI

Aloittelevalle harrastajalle eräs parhaista lennokeista on GWS Beaver perustekniikalla. Lennokki on helppo rakentaa ja lentää. Lisäksi se kestää aloittelevan harrastajan joskus vähemmän pehmeät laskut.

Esimerkkipaketti voisi olla seuravanlainen:

- GWS Beaver -rakennussarja, joka sisältää lennokin osat sekä EPS350C-moottorin, B-vaihteen  ja 9x7 potkurin

- Jeti JES012 -nopeudensäädin lipokatkaisulla

- Futaba R136F  tai  Jeti REX5+  35MHz-vastaanotin

- Hitec HS-55 servot sivu- ja korkeusperäsimelle (myös GWS/Supertech naro on hyvä)

- Etec 2s 1250mAh lipoakut (tarvitsevat lipoakuille tarkoitetun laturin)

- Lähettimeksi Futaba T4YF Skysport tai vastaava vähintään nelikanavainen radio

Vastaanotin tulee yleensä radiopaketissa mukana (kuten tässä mainittu vastari) ja lisäksi saattaa tulla 3-4 vakioservoa, jotka kannattaa pyytää vaihtamaan naro-kokoisiin servoihin tai myydä pois. Vakioservot mahtuvat Beaveriin mutta ovat hieman raskaanoloiset. Lisäksi kannattaa katsella 40-50mm kokoisia renkaita, koska vaihtamalla rakennussarjassa mukana tulevat rillukat "oikeisiin" renkaisiin saa Beaveriin sekä näköä että maakäyttäytyminen paranee.

Sarjan mukana tulee GWS-liimaa, jolla pärjää hyvin kun muistaa käyttää sitä kuin kontaktiliimaa - molempiin pintoihin ohut kerros, hetken kuivatus ja puristus yhteen. Itse olen käyttänyt Cascolin ja Bostikin uretaaniliimoja, joilla tulee kestävä ja täyttävä sauma.

Radion suhteen ei kannata pihistellä, koska hyvä radio siirtyy lennokista toiseen. Vaatimattomalla radiolla alkaa kanavat ja ominaisuudet loppua vaativammissa lennokeissa ja vaihto tulee eteen. Muita lennokin osia voi aikaa myöten helpommin uusia.

 

 
  TEKNIIKKAA JA MODIFIKAATIOITA

 

 
  Dynomax 3s 1400mAh (7C) ja Etec 3s 1250mAh (16C) akut Graupnerin liittimellä.

3s tarkoittaa kolmen akkukennon sarjakytkentää. Akun jännite täyteen ladattuna on 3x4.2V = 11.6V.

C-arvo kertoo akun kuormitettavuudesta. Suurin hetkellinen kuormitusvirta saadaan kertomalla akun kapasiteetti C-arvolla:

Imax=16 x 1250mA = 20A

Käytännössä turvallinen jatkuva kuormitusarvo on noin puolet saadusta arvosta.

Akkua voi purkaa turvallisesti niin kauan, kuin kennojännite ylittää arvon 2.6V (tästä on eri lähteissä hieman erilaisia arvoja) ja useimmat lipo-katkaisulla varustetut nopeudensäätimet on määritelty tälle tai suuremmalle jännitteelle.

Akun lataaminen tapahtuu erityisellä lipo-akulle tarkoitetulla laturilla kuten kuvan Swallow Advance ja aina korkeintaan 1C-virralla, jolloin esim. 1250mAh akkupakkaa voi ladata korkeintaan 1.25A virralla. Latausaika on noin 1.5h.

 

 
  Vakiomoottorilla Beaver on rauhallinen lennettävä, mutta teho ei tahdo riittää varsinkaan talvilennätyksessä.

Harjaton sähkömoottori on kolmivaihemoottori, joka vaatii sille tarkoitetun nopeudensäätimen. Moottoreita on eritehoisia ja hintaisia. Olen kokeillut Beaverissa  MTM400T, HET/RC Typhoon Micro 15/10 ja Towerpro 970- moottoreita.

Harjattoman moottorin kiinnitystä varten on askarreltava kiinnityspukki joko muovista, puusta lasikuidusta tai metallista. Kuvissa ylempänä MTM400T alumiinipukissa ja alempana samanlainen moottori lasikuitupukissa.

 

 
  Beaverin vakiorenkaina tulee muoviset rillukat, jotka ovat kevyet mutta eivät kovin "skaalamaiset" ja toimivat huonosti ulkona.

Sopiva rengas on esim. Kavanin 50-56mm  ilmatäytteinen pyörä, jonka asentaminen alkuperäiseen laskutelineeseen vaatii messinkiakselin askartelemisen. Myös erilaisia vaahtomuovipyöriä kannattaa kokeilla.

 

 

 
  Siipituen kiinnitys kannattaa tehdä huolella kuten siiven vahvistaminenkin. Siipituen kiinnikkeet juotetaan runsaalla epoksilla runkoon ja siipeen.

Streevan (siipituki) klipsit karhennetaan sisäpuolelta ja liimataan CA:lla tai epoksilla.

 

 
  Siiven etureuna vaatii vahvistusta ja epoksilla tai uretaaniliimalla liimattu cocktailtikku ja lasikuituteippi siiven etureunassa antavat riittävän vahvuuden vakiotekniikalle. Tehokkaammilla moottoreilla kannattaa käyttää koko etureunan mittaista hiilikuituputkea.

Runkoon on tehtävä loveus kohtauskulman korjaamiseksi.

 

 
  Servotangon läpivienti styroksirungosta on hyvä tehdä vaikkapa mehupillillä. Pilli estää teräslankaa pureutumasta stryroksiin, mikä saattaa aiheuttaa tangon jumittumisen.

Mehupilli voi jatkua rungon sisällä niin pitkälle kuin se riittää. Pillillä suojatut työntötangot eivät aiheuta metalli/metalli-kosketuksista johtuvia radiohäiriöitä.

 
  Korkeusperäsimen liikkuva osa vahvistetaan grillitikulla ja saranana on pakkausteippi yläpuolella.

Lisätukea saa, jos kiinteään osaan laittaa samalla tavalla grillitikun vahvikkeeksi.

 

 
  Talvella käytettiin suksia: pienemmät sukset talven ensilumilla ja pidemmät keskitalven paksuilla hangilla.

Pienemmät sukset on taivutettu ABS-muovista ja pidemmät laminoitu depronista. Molemmissa on kiinnitys Kavanin pyörää varten tehdylle messinkiakselille. Kumityynyt mutterin ja suksen välissä pitävät sukset lennossa oikeassa asennossa.

 

Tässä ohjeet depron-suksien rakentamiseen. Suksia on käytetty kahdessa Beaverissa kolmatta talvea ja vasta nyt ensimmäinen suksi on murtunut kärjestään. Kiinnitystä voi muokata omaan laskutelineeseen sopivaksi.

Tallenna kuva ja tulosta!

 

 
  Beaverin lento-ominaisuuksia saa parannettua rakentamalla siihen siivekkeet. Samalla on syytä suoristaa siipeä, koska ylätasokoneena Beaver muutenkin pyrkii oikaisemaan itsensä ja siiven v-kulma tekee siivekkeistä varsin tehottomat.

Sopiva siivekkeen koko on 200x40mm ja sijainti 20mm siiven kärjen suoran osan alusta. Siivekkeet kannattaa leikata huolella alkuperäisestä siipimateriaalista.

Siivekkeen servotanko on kiinnitetty muoviputkella siipeen ja liitos siivekkeeseen on tehty samalla putkella: tanko liukuu putken sisällä ja sallii suuremman liikeradan.

Siivekkeitä voi ohjata yhdellä tai kahdella servolla. Kahdella servolla voidaan siivekkeitä käyttää myös laippoina (flaperon).

 

 
  Harjattoman moottorin vaihto vaatii yleensä akkujen vaihtamista kolmekennoisiksi. Nämä eivät mahdu vakioakkutilaan. Akkutilaa laajennetaan ja samalla siihen on tehtävä uusi tuulettuva kansi.

Kuvan kansi on muovia. Etuosasta se on saranoitu Kavanin tappisaranalla ja takapää on lukittu runkoon upotetuilla magneeteilla, jolloin kannessa on samassa kohdassa M4-prikka.

Kuvassa myös GWS-kellukkeiden kiinnitys. Edessä vakiolandari, takana lisätuki pikakiinnityksellä.

 

Alemmassa kuvassa on uudemman Beaverin muovikansi. Runkoon on epoksoitu magneetit (Bebek electronikista) ja kanteen pikaliimalla kiinnitetty M3 aluslevyt. Sarana on 1.5mm pianolankaa, joka on käännetty u-mutkalle ja päät liimattu runkoon. Kanteen on liimattu muoviputki, jonka läpi pianolanka on pujotettu ennen taivuttamista.

 

 
  Alkuperäisen teräslankalaskutelineen saa kestämään paremmin lisäämällä vinotuen taaksepäin. Tuki kannattaa taivuttaa samanvahvuisesta teräslangasta. Runkoon tuki kiinnitetään epoksilla ja alkuperäiseen telineeseen monisäikeisestä sähköjohdosta puretulla säikeellä. Säie kierretään useamman kerran teräslankojen ympärille ja kostutetaan tinalla. Koko komeuden päälle voidaan kiinnittää lasikuituteipillä alkuperäinen depron-muotolevy.

 

 
  Sisäkuva erään Beaverin elektroniikasta ennen "vuosihuoltoa".

Kabiiniin on mahdutettu vastaanotin, harjattoman moottorin säädin, kameran R/C-laukaisin ja servot.  

 

 

 
  Beaver on kohtuullinen kuvauslennokki kun moottori on riittävän tehokas. Olen käyttänyt kamerana Addon PenCam 2.0Mpix ja vastariin kytkettävää laukaisinta. Addon on kamerana siitä hyvä, että samalla kytkimellä voidaan kytkeä kameraan virta, tarkentaa ja laukaista.  Beaverin kylkeen kamera kiinnitetään velcrolla.

Lähettimestä varataan esim. laskutelinekanava laukaisua varten.

 
  Pohjassa oleva 10mm vilkkuled, joka toimii 3-15V jännitteellä. Jännite on otettu vastarilta JST-akkuliittimen ja servoliittimen kytkennällä. Vastaava LED lisättiin remontissa myös yläpuolelle. Vilkkuva LED helpottaa lentämistä hämärässä, mutta ei riitä täysin pimeään.